Strony: 1
Dowódca Si³ L±dowych
3 Batalion Desantowo-Szturmowy
32 Pu³k ¦mig³owców Bojowych
Szef Sztabu DSL
RAPORT dot-Zdolno¶ci Bojowych Wojsk Pow-Des /Strona-1
W dniu dzisiejszym jako nowo mianowany Dowódca Wojsk Pow-Des dokona³em inspekcji w podlegaj±cych mi Brygadach celem oceny stopnia wyszkolenia ¿o³nierzy i oceny stanu sprzêtu jakim dysponuj±.
O godz 7Am wspólnie z Adiutantem Dowódc± 30 Brygady i szefem szkolenia udali¶my siê na poranny apel celem przegl±du wojska.
Krótko po apelu udali¶my siê na pobliski poligon Gdzie ¿o³nierze 3 i 4 kompani z 3 Batalionu zaprezentowali swoje umiejêtno¶ci wykonuj±c zadanie wed³ug scenariusza który obejmowa³ desant komandosów ze ¶mig³owców wkroczenie miêdzy zabudowania, przeszukanie wioski zabezpieczenie oraz zniszczenie ukrytej tam broni po czym powrót i odparcie ataku rebeliantów z u¿yciem ¦rodków Pozoracji Pola Walki i tu zale¿nie od rozwoju sytuacji ewakuacja rannych i w³asna pod ostrza³em. Zdolno¶ci bojowe oceniam na poziomie dobrym aczkolwiek dobry to nie Bardzo dobry.
Z poligonu udali¶my siê do pobliskiej Bazy Lotniczej w której stacjonuj± ¶mig³owce bojowe 32 Pu³ku. Jak to mówi± nasz Pilot poleci nawet na drzwiach od stodo³y, ale mimo do¶wiadczenia Pilotów i ¶wietnych Mechaników sprzêt którym oni dysponuj± pozostawia wiele do ¿yczenia. Mi-17 czy Mi-2 mimo ¶wietnego serwisu lata ¶wietno¶ci maj± ju¿ dawno za sob± i jednym z moich priorytetów bêdzie zdobycie funduszy i zorganizowanie wraz z MON-em przetargu na nowoczesne maszyny które z pewno¶ci± zwiêksz± zdolno¶ci bojowe Bordowych beretów. Pod koniec inspekcji 30 Brygady poinstruowa³em Szefa szkolenia aby do³o¿y³ wiêkszych starañ by poziom jaki prezentuj± komandosi by³ jak najlepszy. Z Bazy Lotniczej 32 Pu³ku uda³em siê ¦mig³owcem do 35 Brygady Kawalerii Powietrznej.
31 Pu³k Desantowo-Szturmowy
!--- 3 Batalion Desantowo-Szturmowy
!--- 4 Batalion Desantowo-Szturmowy
Struktura Batalionu
!--- 1 Kompania szkoleniowa
!--- 2-5 Kompania Korpusu szeregowych
!--- Kompania Rozpoznania
!--- Kompania Medyczna
!--- Kompania Zaopatrzenia
!--- Kompania Logistyczna
Sprzêt- HMMWV szt-25
Honker szt-25
Star 266 szt-15
Star 1466 szt-20
WR BRDM-1 szt-5
!--- Mi 2T szt-6
!--- Mi 24D szt-16
!--- Mi 24W szt-16
!--- Mi 8T szt-6
!--- Mi 17 szt-4
!--- Mi 17AE (MED) szt-1
Jednostki wchodz± w sk³ad 30 Brygady Wojsk Aeromobilnych
W wyniku reformy w Si³ach l±dowych, Dowództwo Wojsk Aeromobilnych Po uprzednich konsultacjach z Dowódc± SL podjê³o nastêpuj±ce decyzje:
- Rozwi±zana zostaje 35 Brygada Wojsk Aeromobilnych a co za tym idzie, Zlikwidowany zostaje 6 Batalion Kawalerii Powietrznej, Rekruci zostan± oddelegowani do 7 Batalionu Kawalerii Powietrznej który bêdzie dalej funkcjonowa³, Dodatkowo w 7 Batalionie sformowane zostan± 2 Szwadrony, pozwoli to na czê¶ciowe przerzucenie ¿o³nierzy z likwidowanego Batalionu i ograniczenie choæ trochê nieuniknionych wypowiedzeñ kontraktów w¶ród ¿o³nierzy Korpusu szeregowych jak i Kadry szkoleniowej czy Kadry Dowódczej.
Likwidacji poddany zostanie tak¿e 4 Batalion Desantowo- Szturmowy z 30 Brygady Wojsk Aeromobilnych, procedury likwidacji bêd± identyczne jak w 6 Batalionie KP.
Oficjalnie funkcjonowaæ bêdzie 7 Batalion Kawalerii Powietrznej ( który dalej bêdzie wykonywa³ swoje zadania w³±cznie ze szkoleniem i przygotowaniem do przysiêgi m³odego wojska) oraz 3 Batalion Desantowo Szturmowy. Oba Bataliony bêd± funkcjonowaæ w 31 Pu³ku Powietrzno Desantowym.
Rozwi±zaniu poddany zostanie tak¿e 37 Pu³k ¶mig³owców Bojowych z którego czê¶æ sprzêtu zostanie przesuniêta do 32 Pu³ku ¦mig³owców Bojowych a czê¶æ do nowo utworzonego 33 Pu³ku ¶mig³owców Transportowych. Nadwy¿ka sprzêtu który pozostanie po reorganizacji podleg³ych mi wojsk zostanie oddana do dyspozycji Dowództwa SL. Jednocze¶nie Korzystaj±c z przebudowy Struktur Wojsk Aeromobilnych wycofane ze s³u¿by zostan± ¦mig³owce Mi 2T których moc przerobowa stanowczo spad³a i nie utrzymuje ju¿ wystarczaj±cego poziomu który pozwala³by na wykorzystanie ich w Wojskach Aeromobilnych.
Plan Reorganizacji Wojsk Aeromobilnych wejdzie w ¿ycie po zaakceptowaniu przez Dowództwo Si³ L±dowych.
Do Planu Reorganizacji do³±czony zostanie nowy zarys dot- Struktur Hierarchicznych oraz organizacyjnych w przebudowanych Wojskach Aeromobilnych
Dowódca Wojsk Aeromobilnych
Pu³k- Robin Masters
Struktura poszczególnych Batalionów
3 Batalion Desantowo-Szturmowy
!--- 1 oraz 2 Kompania Szkolna
!--- 3 do 7 Kompani
!--- Kompania Rozpoznania
!--- Kompania Medyczna
!--- Kompania Zaopatrzenia
!--- Kompania Logistyczna
Sprzêt:
HMMWV Szt-15
Honker Szt- 15
Star 266 Szt- 10
Star 1466 Szt- 15
WR BRDM Szt-3
Z 3 Batalionem Desantowo-Szturmowym wspó³pracuje w charakterze wykonywania zadañ Bojowych i Szkolnych:
!--- Mi 24D Szt- 16
!--- Mi 24W Szt- 16
!--- W-3W ( Sokó³ ) Szt- 10
!--- Mi 17 AE (MED) Szt- 1
Wszystkie Jednostki wchodz± w sk³ad 30 Brygady D-S
Decyzj± Dowództwa Wojsk Powietrzno-Desantowych prowadzone s± czynno¶ci nad stworzeniem specjalnego kursu taktyczno-wytrzyma³o¶ciowego którego celem bêdzie nie tylko szkolenie ale przede wszystkim znalezienie osób maj±cych takie cechy osobowe i przywódcze oraz predyspozycje które rozwijane w dalszych etapach ukszta³tuj± ich na dojrza³ych liderów.
Szkolenie przeznaczone jest przede wszystkim dla dowódców pododdzia³ów najni¿szego szczebla tj Dru¿yn i Plutonów.
Kurs bêdzie znany pod nazw± PATROL.
Dowódca Wojsk Aeromobilnych
Pu³k- Robin Masters
Strony: 1